Tenker du:
"De kan vel se litt interesserte ut, dette er jo deres fagområde…"
"Må visst be dem lese gjennom manus på forhånd"
"Slitsom dag, må ta foredraget på morgenkvisten neste gang"
"Noen ser bare forferdelig sure ut "
En ung mannsstemme presenterer seg på telefonen. Jeg spør hva jeg kan hjelpe ham med. Han vil lære om presentasjon, stemmebruk, kroppsspråk. Bestillingen er klar.
Jeg spør hva han arbeider med. «Har ikke arbeide», får jeg til svar. «Uff da», tenker jeg først. Den var lei. «Jeg går på videregående. Er 16.» fortsatte han.
Jeg retter meg opp. WOW! Hvorfor ønsker en 16-åring denne hjelpen?
Får til svar at han har fått flere verv på skolen, blant annet som elevrådsleder. Han skal snakke på vegne av alle elevene og vil fremstå klar og tydelig. Jeg spør om han har fått kommentarer på at han snakket utydelig.
Hans far hadde ymtet frempå med det, hører jeg han smile i telefonen. Så heldig han er som har en som gjør ham bevisst på dette! Og bedre å høre det hjemme enn av andre.
Skjønt:
Ville han hørt det av andre?
Har du noen gang fått høre:
• Snakk høyere
• Senk stemmeleiet
• Du mumler
• Du snakker litt lyst, monotont, skarpt, fort, knirkete, svakt?
Snakker vi med troverdig, engasjerende og tydelig stemme godt forankret i en avspent kropp medvirker det til god oppmerksomhet fra tilhørerne. Gjør vi det ikke, er det sjelden noen tør å kommentere det.
Men tenke det, gjør vi.
Hvem skal fortelle oss om vi snakker f.eks. utydelig, med lite engasjement eller for fort?
Kroppen sier ifra, sier du? Ja, vi får feedback fra vårt eget hodet. Den feedbacken er ikke alltid til å stole på. Den forteller ikke at vi snakker for lavt, fort og mumlete, lyst eller monotont.
Hvem kan gi den feedbacken når du formidler ditt budskap til et publikum?
Kanskje du er like heldig som 16-åringen. Din kollega, et familiemedlem, en venn eller sjef har gjort deg oppmerksom og bevisst på at du bør snakke litt høyere
Når det f.eks. er mye mumling er treningen å “skru opp volumknappen” med støtte i magen og abdominal (mage) pust. Rundt 65- 75 decibel. Avhengig av rom og setting.
Når du øker stemmestyrke på oppfordring fra publikum, spør kroppen; «Hvorfor roper du? Og like fort som du skrudde opp volumknappen, like fort går du tilbake til å snakke lavt. Den gamle vanen, «Herr Mumling», som du våkner med hver morgen sier; «Gjør som i går. Det er mer enn bra nok. Jeg hører deg klart og tydelig nok, jeg!»
Derfor er det lurt å øve på stemmestyrke samtidig som du tar lydopptak og lytter. Du vil bli overrasket over hva du hører. En god og normal stemmestyrke og tydelig uttale.
Kunder hos meg som snakker lysere enn normalt for deres kjønn og alder, føler ofte at de blir veldig mørke i målet når de starter stemmetrening. Inntil de hører seg selv på opptak. Da hører de en troverdig og avspent stemme i en avspent kropp. De sier også: “Så mye mer behagelig å bruke stemmen slik”.
Tren på fremføring. Vil du bli en god taler er det ingen vei utenom. Snakk høyt om et tema. Ta opptak. Lytt og lær.
Ditt budskap kan gjøre en forskjell og være et viktig vendepunkt i personers liv. Særlig om det formidles tydelig med en troverdig, engasjerende, glad og selvsikker stemme forankret i en avspent kropp.
10 RÅD FOR GOD PRESENTASJON
1. Vær engasjert om du ønsker ditt publikum skal engasjeres av ditt budskap. Din lidenskap og ditt engasjement for ditt tema ligger i din stemmebruk og ditt kroppsspråk.
2. Hold din presentasjon for en kollega eller venn og be om tilbakemelding på innhold, stemmebruk og kroppsspråk.
3. Vær bevisst hva du sier til hvem og hvorfor
4. Starten er "sannhetens øyeblikk". Vekk publikums nysjerrighet med en påstand, en statistikk eller et spørsmål.
5. Snakk fra magen. Det holder de «ødeleggende» nervene under kontroll og du fremstår stødig, oppreist, forankret og trygg.
6. God holdning. "Whats in your body is in your mouth". Smil.
7. Finn noen gode fjes og snakk til disse. Hold øyekontakt. Gjerne med mange, uten at det blir flakkende blikk-kontakt.
8. Tenk at du har en "samtale" med ditt publikum og ikke en "fremføring", hvor du forteller om et tema du er brennende opptatt av. Det kan være med på å styrke båndet mellom deg og ditt publikum. Alle får følelsen av å gjøre noe i fellesskap
9. Ta rommet, ikke gjem deg bak en powerpoint.
10. Tren masse høyt, ta lydopptak og lytt på deg selv. Kommer ditt budskap tydelig frem? Snakker du på god dyp utpust med tydelig og troverdig stemme? Snakker du passe sterkt og i passe tempo?
Hvordan bruker du å forberede deg til et foredrag, en undervisning eller presentasjon?